Termék kategóriák

Miért "okos" a HGK Smart gázkazán?

A HGK Smart típusok a már jól ismert HGK kazánok továbbfejlesztett változatai. Olyan új fejlesztések kerültek bevezetésre, mint a labirint hőcserélő, átfolyásmérő a HMV körben, vezetéknélküli termosztát vevőegységgel (RF modullal) ellátott vezérlés, frekvenciaváltós nagy hatékonyságú szivattyú... Emelkedett a tüzeléstechnikai hatásfok és a max. fűtési teljesítmény a gáz és elektromos áram felhasználás viszont csökkent. A HGK Smart kazánoknál már 1,5 liter/perces átfolyástól indul a melegvíz-készítés. A funkciók nagy része az alap HGK szériában is elérhető.
Nem utolsósorban, természetesen „ErP ready”, azaz mind a HGK Smart, mind a HGK kazánok megfelelnek a kombinált helyiségfűtő készülékekre vonatkozó követelményeinek.


A labirint hőcserélő egy olyan alumínium ötvözet hőcserélő, amely az egyenes hosszirányú bordákon keresztirányú bordákat is tartalmaz. Az elnevezése ebből adódott, mivel nagyon hasonlít - felülről nézve – egy labirintushoz. A keresztirányú bordák alkalmazása szükségtelenné teszi további áramláslassítók beépítését. Kialakítása következtében kedvezőbb a hőátadás, ezáltal a hőcserélő sokkal hatékonyabb. Ez a hőcserélő tartalmazza mind a fűtési mind a HMV vízjáratokat is. 

Választható háromféle vízmelegítési üzemmód vagy indirekt tartállyal összekapcsolás

A kazán vezérlése lehetővé teszi háromféle vízmelegítési funkció beállítását igény szerint. Ha azt szeretnénk, hogy a csap megnyitásakor azonnal meleg víz lépjen ki a kazánból, akkor egyszerűen csak be kell kapcsolni a HMV komfort funkciót. Ekkor a hőcserélő folyamatosan temperált a beállított meleg víz hőmérsékleten, és ezáltal a csőben lévő használati víz is.
Amennyiben a HMV komfort ECO üzemmódját választjuk, akkor a kazán - öntanuló módon - megfigyeli a meleg víz használati szokásokat, a meleg víz elvétel időbeli lefolyását. Ennek eredményeként a hőcserélő nincs temperálva éjszaka, illetve ha hosszabb ideig nem használjuk a meleg vizet. Ez egy energiatakarékos megoldás, a komfortosság mellett.

A HMV komfort kikapcsolása esetén a vezérlés érzékeli a csapnyitást, begyújtja az égőt. A víz elkezd melegedni és kis idő elteltével megjelenik a meleg víz a csapolási helyen. Ez is energiatakarékos megoldás, de komfort nélkül.

Amennyiben külső indirekt tárolóval szeretnénk a meleg vizet előállítani, arra is van lehetőség. Az új vezérlésben az ECO és Komfort funkciók itt is szerepet kaptak. A Komfort funkcióval ki-be kapcsolhatjuk a tároló fűtését, ill. ECO üzemmódban OpenTherm termosztáttal programozhatjuk.

Két fűtési kör ellátása

Gyakran előforduló eset, hogy a földszinten padlófűtést az emeleten radiátoros fűtést építenek ki. Ebben az esetben a kazán a radiátoros kör számára megfelelő magasabb hőmérsékletű fűtővizet állítja elő és a padlófűtési kör számára pedig egy keverőszeleppel az alacsonyabb hőmérsékletű vizet. Az új HAJDU kazánok alkalmasak magasabb és alacsonyabb hőmérsékletű fűtési kör közvetlen ellátására keverőszelep nélkül. Mindkét fűtővíz hőmérsékletet a kazán biztosítja és egy váltószelepen keresztül vagy a radiátorokat, vagy a padlófűtést fűti. Ezzel nem csak a kivitelezés költsége csökken, hanem az alacsonyabb fűtővíz hőmérséklet miatt energiatakarékosabb is.