Termék kategóriák

Fűtő-hűtő klímák: Minden, amit tudni érdemes

Fűtő-hűtő klímák: Minden, amit tudni érdemes

A nyári kánikula elviselhetetlen, a téli hideg pedig kényelmetlen. Szerencsére létezik egy megoldás, ami mindkét évszakban komfortot biztosít: a fűtő-hűtő klíma. De vajon mit érdemes tudni ezekről a berendezésekről?

A fűtő-hűtő klímák, más néven hőszivattyúk, a levegő hőenergiájának felhasználásával működnek. Hűtés üzemmódban a belső térből vonják el a meleget, fűtés üzemmódban pedig a külső térből hőt adnak le a belső térbe.

Előnyök:

  • Energiatakarékos: A fűtő-hűtő klímák lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos fűtési és hűtési rendszerek.
  • Környezetbarát: A klímák nem bocsátanak ki káros anyagokat, így hozzájárulnak a környezetvédelemhez.
  • Kényelmes: A klímák távirányítóval vezérelhetők, és programozhatók is, így a hőmérséklet mindig ideális lesz.
  • Könnyen telepíthető: A klímák telepítése egyszerű és gyors, nem igényel komolyabb átalakítást.

Milyen típusú fűtő-hűtő klímák léteznek?

  • Split klímák: A split klímák két részből állnak: egy kültéri és egy beltéri egységből. A kültéri egység a kompresszort és a kondenzátort tartalmazza, míg a beltéri egység a hőcserélőt és a ventilátort.
  • Multi split klímák: A multi split klímák egy kültéri egységhez több beltéri egységet is csatlakoztathatunk. Ez ideális megoldás, ha több helyiséget szeretnénk klimatizálni.
  • Hőszivattyús fan-coil rendszerek: A hőszivattyús fan-coil rendszerek radiátorok vagy padlófűtés helyett fan-coil egységeket használnak a hő leadására.

Hogyan válasszunk fűtő-hűtő klímát?

A klíma kiválasztásakor figyelembe kell venni a hűtendő/fűtendő helyiség méretét, a klíma teljesítményét, az energiahatékonysági osztályt, a zajszintet, a funkciókat és az árat.